ОТТАТЪК ЧИКАГО И НАЗАД


СЕДАЛИЩЕ ПЪТ ДА ВИДИ

Зам.-социалната министърка Росица Димитрова и съпровождащата я експертка Харизанова могат само да съжаляват, че не са ползвали пълноценно престоя си в Ню Йорк. Как, въпреки че са си уредили свръхсрочни два дни, не са сколасали да се качат на Емпайър стейт билдинг и да посетят музея „Гугенхайм”? Просто са за съжаление. И няма да има какво да разказват един ден на децата и внуците си. Не взели и половинките си, за да им честват рождените дни, както постъпи неотдавна пак в Ню Йорк ексминистърът Лукарски…

Но днешните скъпи командировки са нищо пред ония от далечното и близко минало. Един пример - като репортер през социализма станах свидетел на сценка, при която Пенчо Кубадински, председател на Отечествения фронт и по съвместителство страстен авджия, крещеше на главната си счетоводителка. Тя си бе позволила да отбележи, че той е вече е изразходвал валутата по ”второ направление” и треперейки го съветваше да си набави доларите през бюджета на ЦК. Но бай Пенчо се гневеше, свиваше мустак и не спираше да я навиква, че „допуска дефицит, с който му проваля „инспекцията” (разбирай сафарито) на посолството ни в Танзания. (По соцвреме в повечето афродържави се поддържаха излишни легации с луксозни резиденции и с основната задача да осигуряват на другарите разходки с джипове до водопада Виктория и езерото Чад, а също отстрели на кафърски биволи и доставка до родината на пушени антилопски бутове, слонски бивни и африкански тотеми). Държавният туризъм е сладко занимание. Бие по всички показатели другите си събратя - здравен, земеделски, археоложки, алкохолен, даже и секстуризма. Защото се изпълнява по специални тарифи, на крилата на „авиоотряди” и с камериерските услуги на посланици и консули.

Вдигна се тези дни шум за скъпия самолетен билет - осем хиляди лева. Има къде по-големи харчове - като на ексминистъра Петър Димитров, който спа дълги бели нощи в Петербург срещу 4400 лв. за всяка и освен това постигна рекорд по максивоаяж - до Бразилия, Аржентина, Мексико и Бахрейн. Тук първи подгласник му е ексминистърът Джевдет Чакъров - до Сингапур, Дубай и няколко африкански държави. В тази поредица яко се донаждат прословутите разходки на Емилия Масларова, която за краткото си министерстване напълни цели 50 командировки и стимулираше дипломатските ни връзки все в държави на края на света - Япония, Австралия, Чили, като накрая достигна върха с полет до Южна Корея със задача „да защити правата” на работещите там десетина българи. Основен клиент на Луфтханза и Ер Франс е бил също ексминистърът Калфин - летял е цели 170 пъти и е похарчил скромните 300 хил. лв. Предшественикът му Соломон Паси пък е „темпорален лидер” - записал е в паспорта си цели 516 дни (т. е. близо половината от мандата си е прекарал извън службата), в това число път до Антарктида. Колкото до ексминистърката Кунева - преди да заработи в Брюксел, тя е пътувала дотам 64 пъти (а се оказало, че голяма част от пътуванията є са могли да бъдат заменени с електронни писма). Експремиерът Орешарски също е бил страстен „еврофен” - прекарал е общо в белгийската столица цял месец. Списъкът завършва с рекорда по трошене на левове - 25 хил. лв. (извън т. нар. представителни средства) за 8 дни в САЩ на експремиера Станишев. Но да не бъдем сиромахомили - да не искаме от нашите управляващи да ходят на работа с колело като скандинавските и да си износват старите костюми.

Не сме против министерските пътувания - но от наблюденията ни през годините се убедихме, че повечето командировки са протичали по схемата „Оттатък Чикаго и назад” - безсмислено, безрезултатно или - „висше седалище път да види”. Знае се, че официалните визити на управляващите с полагащите се кьорсофри не са само наш приоритет, практикуват се от цялото световно бюрократско войнство - но при нас удариха тавана, нали сме „сиромашко-невидело”. В Наредбата на МС за командировките в чужбина са записани следните строги изисквания : „Не се разрешава съчетаване на командировка или специализация с частно пътуване” (чл.10); „В 10-дневен срок от завръщането си командированите представят доклад за извършената работа” (чл.38); „Виновно неизпълнили задълженията си командировани лица възстановяват неправомерно изразходваните средства” (чл. 40). Закони почти Крумови - но колцина са тези, които ги спазват?

…Междувременно стана известно, че се подготвя списък на висшите чиновници, които ще ни представят на световния форум в Куала Лумпур на тема „Интернационална колаборация и билатерални връзки в производството на пчелно млечице”.


Командирован в МС, но не от МС: Наско МАНДАДЖИЕВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg